2015. október 20., kedd

Gomba kekszek

Ildinél láttam meg ezeket a kekszeket és olyan mutatósak és gyorsan elkészíthetőek, hogy én sem tudtam ellenállni nekik :D
 
 
Hozzávalók: (1 tepsihez, 30 kekszhez)
- 180 g liszt
- 90 g keményítő (vaníliás pudingporral helyettesíthető, liszt nem jó)
- 80 g porcukor
- 1 tojás
- 120 g hideg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk frissen facsart citromlé
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
 
- 1 ek keserű kakaópor
- 1 kis üres üveg, amiben vaníliaaroma/rumaroma/méz volt
 
Elkészítés:
A vajat felkockázzuk és minden alapanyagot kimérünk egy tálba. Kézzel összedolgozzuk az egészet és egy lágy, jól formázható tésztát fogunk kapni.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük és kb 2 cm átmérőjű golyócskákat formázunk a masszánkból és erre helyezzük el őket egymástól minimum 1 ujjnyi távolságra. Nem kell a gömböket lelapogatni!
Az üvegcsénk száját az első golyónál benedvesítjük vízzel és kakaóporba mártjuk, majd a tésztába nyomdázunk vele jó mélyen, hogy kialakuljon a tönkje a gombának. A többi gombánál már a tészta eléggé megnedvesíti az üveget, hogy újra a kakaóporba tudjuk mártani és tovább nyomdázzunk vele.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket.
Kihűlve fogyasztjuk őket, egy igen kellemesen omlós süti lesz a végeredmény.

2015. október 15., csütörtök

Parafadugó ékszer és jótékonyság

A Pinteresten nap mint nap rengeteg parafadugó újrahasznosítási ötletre bukkanok, most jött el az ideje, hogy én is készítsek néhányat. Az Instagram oldalamon már lathattatok belőle ízelítőt, de most egy konkrét darabot szeretnék kiemelni, ugyanis ezt felajánlottam egy jótékonysági licithez:
 
Forrás
Október végéig tudják fogadni a felajánlásokat és a Facebook oldalukon kerülnek majd kalapács alá a felajánlott kézzel készült tárgyak, november végétől egészen Karácsonyig. Bővebb információért írjatok az info@futrinkautca.hu címre. A befolyt összegek a kutyusok orvosi és ellátási költségeit fogják fedezni.
 
Én még felajánlottam egy korábbi pirográffal készült képemet is:
 
 

2015. október 13., kedd

25. Blogkóstoló - Pali gyümölcsös csoda pitéje

Elérkezett a Blogkóstoló 25. fordulója, melynek házigazdája Xsara, aki mostani páromul Palit sorsolta. A Serpenyővirtuóz blogon böngészve megakadt a szemem egy egyszerű és gyors pite recepten és hamar el is készítettem a szombati ebéd zárására. Igazán ízletes és könnyed desszert, mindenkinek csak ajánlani tudom. A cukor mennyiségén kicsit csökkentettem ;)



Hozzávalók: (30*40-es tepsihez)
- 3 bögre liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 bögre cukor
- 2 kk vaníliaaroma
- 1,5 bögre gyümölcsjoghurt
- 3 tojás
- meggy és körte
- 1 csipet só
 

Elkészítés:
A tojásokat, a vaníliaaromával és a cukkorral habosra kevertem, míg ki nem fehéredett és duplájára nem nőtt. Ehhez adtam hozzá felváltva a joghurtot és s sütőporos lisztet egy csipet sóval. A tepsit kibéleltem sütőpapírral és a sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tésztát a tepsibe öntöttem és egyenletesen eloszlattam a tetején a gyümölcsöket. Kb 30-40 perc alatt készre sült, tűpróbával ellenőrizzük mielőtt kivennénk. Miután kihűlt kockákra vágtam. Nyami, gyorsan elfogyott :D

2015. október 8., csütörtök

Fahéjas keksz sütipecsételéshez

Aki követ instagram- on már láthatta, hogy van egy új sütipecsét készletem és ki is próbáltam az elős adandó alkalommal ;) Íme a második pecsételésre alkalmas recept!


Hozzávalók: (1 tepsinyi kekszhez)
- 100 g hideg vaj felkockázva
- csipet só
- 6 dkg cukor (porcukor, ha lehet)
- 20 dkg liszt
- 2 kk fahéj
- 1 tojás sárgája
- 1-2 ek víz, ha szükséges

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe dugjuk pihenni. Lisztezett deszkán 0,5- 1 cm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk egy megfelelő méretű pogácsaszaggató segítségével a kekszeket és pecsételjük is őket. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük mindet, olyan sűrűn elhelyezve, hogy éppencsak ne érjenek össze. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük őket. Vigyázzunk, hamar meg tud égni a széle! Méretes kekszek lettek, remek kísérő egy pohár tea mellé és fejenként egyszerre elég is egy darab belőle. Egy kellemesen motzsálódós állagú kekszet kapunk eredményül.

Kép forrása.

2015. október 7., szerda

Snoopy festmény

Unokatesómékhoz mentünk vendégségbe, s mivel tudom róla, hogy rajong a motorokért, így a 4 hónapos kisfiának a szobájába gondoltam ki egy frappáns mesés festményt ajándékba. Mostanában elég sok festős videót nézek, így szerettem volna kipróbálni egy látványos háttér elkészítési módszert. Íme a végeredmény:
 
 
A háttér elkészítéséhez ebben a videóban találtok segítséget:
 
 
Nekem így sikerült:
 
 
Az akril festék jól higítható vízzel, így könnyen összemoshatóak a színek. Miután megszáradt a háttér ceruzával felvázoltam a mesefigurákat a motoron, ehhez én indigót használtam és egy előre kinyomtatott mintát:
 
 
Eztán jöhetett a kifestés része, először felvittem a színeket 2 rétegben, hogy jól fedjenek, majd igyekeztem még árnyékolni is itt- ott és száradás után fekete kontúrral hangsúlyoztam ki a részleteket. Pepecs munka volt, de én nagyon élveztem 2- 3 óra alatt végeztem is vele :D 1 napig érdemes hagyni, hogy teljesen megszáradjon.
 
Apró hibákat látok benne, amiket legközelebb már nem követnék el, de nekem tetszik a végeredmény :P

2015. október 5., hétfő

Mákos citromos állatos keksz

Állatok világnapja alkalmából gondoltam egyet és felavattam az állatos, pecsételésre is alkalmas kiszúróformáimat. Bár a kép nem adja vissza igazán a körvonalakat a tészta sötét színe miatt, de az ízére nem lehet panasz ;) Ha a minta a fontos, akkor a mákos citromos ízesítést cseréljük pl. kókuszra lime-val vagy dióra naranccsal.
 

Hozzávalók: (1 tepsinyi kekszhez)
- 100 g hideg vaj
- 15 dkg liszt
- 5 dkg darált mák
- 8 dkg cukor (porcukor a legjobb, de a kristálycukor is jó)
- 1 kk reszelt citromhéj
- 1- 2 ek frissen facsart citromlé
- csipet só
- 1 tojás sárgája

Elkészítés:
A vajat felkockázzuk. Minden hozzávalót gyors mozdulatokkal összegyúrunk, majd frissentartó fóliába csamagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát (0,5- 1 cm vastagra), szaggatjuk, pecsételjük és sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzuk őket. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 10- 15 perc alatt készre sütjük a asütiket, vigyázat hamar megég a szélük!
 
A tésztában nincs térfogatnövelő, így jól tartja az alakját és a pecsételés mintáját, ráadásul a tepsin olyan sűrűn rakjuk őket egymáshoz amennyire csak akarjuk, a lényeg, hogy ne érjenek össze. Nálam most cicás, egeres, teknősbékás és macis figurák születtek.

2015. szeptember 17., csütörtök

24. Blogkóstoló - Mangó smoothie

Sajnos 2 napot késtem a határidőhöz képest, de végre sikerül feltölteni az én kóstolásomat is :D A mostani forduló háziasszonyi feladatait Melinda látja el, hála érte neki :)
Mivel nyaralni is voltunk nemrég és azóta nem is nagyon főztem, mert mindig volt valami egyéb opció, így csak egy egyszerű kis smoothie-t választottam Anditól, ami kicsit lett módosítva az összetevőket tekintve, nézzétek csak:


Hozzávalók:
- 1 szép nagy mangó (én csak elég éretlent kaptam sajnos)
- 1 banán
- 3- 4 ek kókuszreszelék
- 1-2 dl tej
- 4 ek görög joghurt
- 2 ek méz (ha édesebb a mangó és a banán is barnásabb, akkor elhagyható)
- csipet só

Elkészítés:
Mindent leturmixolunk és egy pohárba öntjük, majd jóízűen elfogyasztjuk ;)

2015. szeptember 2., szerda

Kakaós cukkini kevert süti áfonyával

Be kell valljam, hogy nem szeretem a cukkinit, de nagyon nem, viszont Anyósomék elég sokat termelnek belőle a kertben, így néha hozzánk is kerül néhány. Már régóta kacérkodtam a cukkinis süti gondolatával és most meg is valósítottam, igazán szaftos nasi lett a végeredmény :D
 
A zöldséges süti bakancslistámon szereple még a céklás brownie kipróbálása meg a rebarbarás pite is ;)


Hozzávalók: 35*20-as tepsihez

- 3 tojás
- 3/4 cs sütőpor
- 0,5 kk szódabikarbóna
- 2 kk vaníliaaroma
- 30 dkg cukkini (hámozott, kimagozott, lereszelt)
- 3 dkg keserű kakaópor
- 1,5 dl étolaj
- csipet só
- őrölt fahéj és szegfűszeg ízlés szerint
- 20- 30 dkg friss áfonya (lehetne pl meggy vagy aszalt áfonya is)
- 30 dkg liszt


Elkészítés:
A tojásokat a cukorral és a vaníliaaromával habosra keverjük. A száraz alapanyagokat egy tálba mérjük. A tojásokhoz hozzáöntjük az olajat és kanalanként hozzáforgatjuk a lisztes kakaós keveréket is, végül jöhet bele a cukkini is. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kb. 45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A cukkini íze nem érezhető a végeredményben, viszont kellemesen szaftos lesz tőle a süti :D Legközelebb kakaó helyett szerintem darált diót fogok beletenni.

2015. augusztus 28., péntek

Gombokat a falra!

Még tavaly a lengyelországi nyaralásunkon az egyik szálláson láttam a falon egy gombos dekorációt, ami utólag kiderült, hogy IKEÁs termék, bár már nem elérhető a honlap szerint, viszont a 3 gomb 6000 Ft- ba került még tavaly, amit én kicsit drágállottam és a színeikkel sem voltam maradéktalanul kibékülve. Tehát ha megveszem még át is kellett volna festeni, esetleg "cérnát" cserélni bennük. Innen jött az ötlet, hogy akkor inkább készítsük el házilag:
 
 
Amire szükség volt:
- 3 kerek fa vágódeszka
- 3 féle színű függönykötél (volt otthon)
- képakasztók, szögek
- olvadós ragasztó (a kötél rögzítéséhez)
- szigszalag (a kötél végének lezárásához)
- fúró a lyukakhoz (ezt a résztét Pé intézte)
 
 
Összességében kb 3600 Ft- ot költöttem rájuk, ami nem sokkal kevesebb, mint amibe az eredeti került volna, de legalább olyan amilyennek elképzeltem ;) Spórolni úgy lehetett volna még rajta, ha a 3 féle pác helyett 1 félét veszek és különböző koncentrátumúra higítom őket...

2015. augusztus 26., szerda

Áfonyás tejfölös kevert süti

Augusztus 20- ra a szokásos családi/baráti tüzijátéknézésre készült ez a  finomság, mert gyorsan összedobható, látványos és igazán finom is. Az eredeti recept Nyammmtól származik, bár én a kefírt tejfölre cseréltem benne és egyből dupla adagot készítettem ;)

 
Hozzávalók: (40*40-es tepsihez)
- 850 g tejföl
- 8 tojás
- 600 g friss áfonya
- 180 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 180 g búzadara
- 180 g cukor
- 2 kk vaníliaaroma
- 1 dl étolaj
- csipet só

Elkészítés:
A tojásokat a cukorral és a vaníliaaromával habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, lisztet, búzadarát, csipet sót és a sütőport, amit előtte egy tálban összekevertünk, csomómentes tésztát kell kapjunk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Az áfonyát megmossuk és a felét a masszához keverjük. A keveréket a tepsibe öntjük és a maradék áfonyát a tetejére szórjuk. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Se nem túl édes, se nem túl savanyú, pont jó és könnyed édesség.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...