2015. április 20., hétfő

Gyümölcstorta 80. Születésnapra és Blogkóstolóra

A mostani Blogkóstoló fordulóban Vöröskaktusz Évát sorsolta páromul, akinek a blogját már jól ismerem és gyakran látogatom is, mégis nagy fejtörést okozott a választás, a bőség zavara ugyebár ;) Mivel Pé Nagyijának most volt egy igen szép kerek számú, vagyis 80. Születésnapja, így végül adta magát a recept, mert gyümölcstortára kaptam rendelést e jeles alkalomra. A Takarékos konyha háza táján meg is találtam a megfelelő leírást a piskótaalaphoz:


Hozzávalók: (28 cm átmérőjű gyümölcstorta formához)
Piskóta:
- 5 tojás
- 3 ek tejföl
- 16 dkg lágy margarin
- csipet só
- 2 kk vaníliaaroma
- 15 dkg cukor
- 2 kk sütőpor
- 30 dkg liszt

Krém:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 kk vaníliaaroma
- 3 ek cukor
- 3 dl tej

Díszítés:
- 1 cs tortazselé por (átlátszó)
- 3 dl víz
- 2 ek cukor
- 1 vérnarancs
- 1 kivi
- 10 dkg eper
- 1 marék mirelit málna
- 1 körte

Elkészítés:
A margarint a cukorral, vaníliaaromával habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat és 5 percig habosítjuk tovább, ekkor hozzáadagoljuk a sütőporral elkevert lisztet a sóval meg a tejfölt is kanalanként, majd még 5 percig mixeljük a habverővel. A forma belsejét margarinnal kikenjük és mindenhol alaposan megszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és a tésztát 20 perc alatt tűpróbát végezve készre sütjük. Pár percig hagyjuk hűlni, utána kifordítjuk. Teljesen kihűtjük.
 
A krémhez a pudingport csomómentesre keverjük a tejjel meg a vaníliaaromával, majd a cukrot hozzáadva addig főzük végig kavargatva, míg be nem sűrűsödik. A tűzről levéve hozzákeverjük és felolvasztjuk benne a margarint, így öntjük a piskótára. Ezt is hagyjuk díszítés előtt szobahőmérsékletűre hűlni.
 
A gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk a kivit és vékonyan felszeleteljük kivéve a málnát. Gusztusosan a puding tetejére ültetjük őket.
 
A zseléhez a port vízben feloldjuk és a cukorral felforraljuk folyamatos kevergetés mellett, mikor már forr levesszük a tűzről és 5 percig hagyjuk hűlni. Ekkor vékony sugárban csorgatva óvatosan a gyümölcsökre öntjük az egészet vigyázva, mert gyorsan köt.
 
Fogyasztás előtt hűtőben tartjuk 1-2 órát.
 
 
Őszintén megvallva én sose szerettem ezt a fajta gyümölcstortát, mert Anyu mindig bolti piskótával készítette gyerekkorunkban és az rémesen elázott, élvezhetetlen volt, de be kell lássam, hogy a házi verzió tényleg remek, érdemes kipróbálni! A piskóta állaga tömörebb, így nem fog szétmállani a nedvességtől és nagyon finom a végeredmény, nem utolsó sorban pedig látványos dekorálási felületet biztosít, aminek csak a gyümölcsök és a fantázia szab határt ;) Imádtam a végeredményt!
 

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szépet alkottál örülök hogy elégedett vagy vele! Nagyidnak nagyon boldog szülinapot kívánok így utólag is !

    VálaszTörlés
  2. Itt dícsérem meg az epres tortádat is, de ez a mostani is nagyon sikeres! Szép színes, látványos, és biztos nagyon finom volt! :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás lett a torta! A színei már igazi tavaszt varázsolnak elénk:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Boldog születésnapot kívánok az ünnepeltnek! Nagyon szép tortát készítettél neki! Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a jókívánságokat és örülök, hogy elnyerte a ti tetszéseteket is :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...