2014. január 8., szerda

Hullanak a tüskék

Sajnos nem csak jó dolgok történnek velünk, ez is egy ilyen eset. Samu tüskéi kb 1 hónapja elkezdtek erősebben hullani, mint normális. Először csak arra gondoltunk, hogy egyszerűen tüskét vált, esetleg túl poros a macskaalom, ugyanis ez okozhat ilyesmit, de elkezdett a bőre "korpásodni", vagyis a felső hámrétege a bőrnek elforgácsolódott. Kicsit talán többet is vakaródzott emiatt, bár még ez sem lenne tünet, hiszen imádnak az alomban fürdeni ami porzik, ez pedig irritációt okoz. Ezért kezdtük el két hete az aloe spray és a babaolaj sprayvel való napi szintű kezelést, hátha csak érzékenyebb a bőre. Aloeval előtte is fújtuk, mivel a fürdés erősen szárítja a sünik bőrét. Mondanom sem kell, hogy nagyon utálta a kis jószág, azóta minden spriccelő hangra puffog, csórikám. A "korpa" el is tűnt, talán néhány új tüske is kibújt, de sajnos egyre tübb tüske hullott el... Konzultáltam a tenyésztőnkkel és neten utánaolvasva először atkás fertőzésre gondoltunk, bár kapott féregtelenítést 2 hónapja és az elvileg 3- 4 hónapig kifejti a hatását. Parazitára utaló nyomokat nem láttunk, rendszeresen takarítjuk, papír forgácsban tarjuk, így nem lenne indokolt. A fafrogácsban lehetnének paraziták, amik betegséget okozhatnak. Ráadásul egy- két naponta kap Immunovet kisállat vitamint és szereti a zöldséges/gyümölcsös bébiételeket is, tehát vitaminhiány sem valószínű. A gombás fertőzések pedig a fület támadnák. Viszont az elhullott tüskék helyén néhol sebek keletkeztek és más tüskék töve pedig begyulladt/bedagadt. Egy dolog volt, ami változott ez idő alatt és nekünk nem tűnt jelentősnek, hogy többet ivott, mint korábban. Erre már csak a doktorbácsi világított rá tegnap este, ugyanis annyira meg voltam már ijedve, hogy nem akartam házi praktikákkal kísérletezni a talán atkás fertőzésre. Jól tettem, ugyanis a doki szerint nem atka. Samu annyira antiszociális volt a vizsgálat alatt, hogy altatásban lehetett csak megröntgenezni. Az eredményen látszik, hogy kicsit kitágultak a belei, vélhetőleg bérfertőzés, de azt nem tudjuk mi okból kifolyólag. Kapott antibiotikumot, szőr/tüske növekedést serkentő cseppeket és májműködést védő/javító pasztát. 2 hét múlva megyünk kontrollra, ha nem segít a kezelés tovább kell gondolkodni, de én bízom benne, hogy időben észleltük a bajt és javulni fog a helyzet. Azért osztom meg veletek mindenzt, hogy hátha másnak is segíthetek vele a jövőben, ha hasonló tüneteket észlel a sünijénél, mert akkor forduljon szakemberhez! Ne értsetek félre nem kell minden egyes kihullott tüske láttán szívrohamot kapni. A heti 5- 10 tüske még normális, ha napi 5- 10 vagy több tüske esik ki, akkor lehet gyanakodni, hogy baj van. Bár tüskeváltás idején, pl amikor a baba tüskék elhullanak és felnőtt tüskékre vált a süni még ez beleférhet (5- 6 hónapos korban), főleg, ha kibújni is láttok tüskéket, amennyiben csak sebeket láttok a helyükön, akkor ez is kizárható.
 
Érdemes ilyen esetekre már előre felkészülni és a közelben hozzárétő állatorvost keresni, ugyanis nem mindenhol értenek az afrika fehérhasú sünök (egzotikus kisállatok) kezeléséhez. Szélsőséges esetben felkészületlenül félrekezelhetik őket, esetleg rágcsálóknak szánt gyógyszereket adhatnak nekik, amitől el is pusztulhatnak. Általában macskáknak szánt gyógyszerekkel kezelhetőek a sünik, csak kissebb mennyiségben, testsúlyhoz arányosítva.
 
 
Itt pedig biztosan kezelnek süniket:
 Update: a helyzet nem javult, így állatorvost váltottunk, részletek itt.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon sajnálom ami Samuval történt, remélem mielőbb rendbejön és kitüskésedik újra.
    A mi tenyésztőnk azt mondta, hogy keverjünk össze több fajta száraztápot, vagy váltogassuk gyakran a fajtát, mert ha túl sokáig kapja ugyanazt, vagy hosszú idő után váltunk akkor előfordulhat a bélfertőzés. Ti mit adtok neki?
    Kívánom, hogy ténylegesen gyorsan tudjon kilábalni Samu a betegségből.
    Barbi, Krisztián és Indiana

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi Happy Cat- et adunk neki elejétől fogva, viszont senki nem mondta eddig, hogy váltogatni kéne :( Ez egy jó gondolat. Szerintem akkor elkezdem egy másik fajtával összekeverni neki Royal Canin vagy Hill's- el esetleg, hogy ha sikerül kilábalni belőle, akkor a jövőben ne alakulkhasson ki újra! Köszönöm szépen a tippet!

      Törlés
    2. Mi Taste of the wildet, Acanát, Orijent szoktunk neki keverni, különböző ízesítésekben. Lekopogom nálunk eddig még nem volt semmi gond, de mondjuk a mi Indink elég válogatós is. Remélem ténylegesen tudtam segíteni. Ha szeretnéd megírom a tenyésztőnk számát, vagy emailcímét (ha okosabb embertől is szeretnél véleményt kapni mint én).

      Törlés
    3. Sokat segítettél :) Így legalább már nem kell azon pörögnöm, hogy mit rontottunk el, innen el tudok indulni és ami a legjobb tudunk változtatni.
      Hálás lennék az elérhetőségekért!

      Törlés
  2. Örülök, hogy segíthettem :)
    Manipulus Hedgies tenyészet, a tenyésztő neve Budavári Cintia, az emil címe: torpe.suni@freemail.hu, a telefonszáma(i): 06705635087, 06204358281.
    Nyugodtan hivatkozz rám, ha gondolod. Biztos sok jó tanácsot tud majd adni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írtam neki és kaptam is választ elég hamar, tele javaslatokkal :) Bár szerinte az egyféle táp adagolása nem okozhat bélfertőzést, csak a jól megszokott táp cseréje válthat ki bélgyulladást, ami nem egyenlő a fertőzéssel.

      Törlés
    2. Akkor jó, hogy írtál neki, nem akartalak tévútra vinni. Remélem hasznosak lesznek a kapott információk.

      Törlés
    3. Kedves Süni! Tüskehullásra, bőrbetegségre és egyéb problémákra nálunk kitűnően bevált a VETRI DMG!

      Általános immunerősítésre is csak ajánlani tudom.

      (Sünin kívül a papagájomnál és kutyámnál is szinte csodát művelt!)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...