2013. október 2., szerda

59. VKF - Mazsolaboros csokis kuglóf

Görögországban vettünk egy üveg mazsolabort, ami egy helyi specialitás: Mavrodaphne- nak hívják és pl. a Lidl- ben itthon is kapható. Ízében nagyon édes, így nekem nagyon ízlik, de Pé már a túl édes kategóriába sorolta. Mivel nem vagyok egy nagy bor fogyasztó, ezért elhatároztam, hogy sütibe fogom felhasználni a nagy részét, ez pedig pont kapóra jött az 59. VKF témájához, amit Praliné Paradicsom írt ki. Íme az én részeges csokoládé receptem :D Az ihletet innen merítettem hozzá.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg lágy Rama
- 17 dkg cukor
- 1 ek vaníliaaroma
- 4 tojás
- 28 dkg liszt
- 3 ek édes kakópor (elfogyott a keserű kakaóporom, abból 1 ek is elég lenne)
- 1 kk őrölt fahéj
- 1,5 dl mazsolabor (lehetne édes vörösbor)
- 10 dkg tejcsokoládé
- 1 ek olivaolaj
 
Mázhoz:
- 6 dkg étcsokoládék
- 1 ek olivaolaj
- 3- 4 ek habtejszín
 
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk és a sárgáját a cukorral, vaníliaaromával addig keverjük, míg ki nem fehéredik, ekkor hozzáadjuk a lágy margarint és tovább habosítjuk. A fehérjéből 1 ek cukorral kemény habot verünk. A száraz alapanyagokat összekeverjük. A tejcsokoládét az olivaolajjal alacsony lángol felolvasztjuk. A cukros, vajas tojáshoz felváltva adagoljuk a száraz alapanyagokat és a bort, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is. Végül a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze. Egy piskótánál sűrűbb, tömörebb masszát fogunk végeredményül kapni. Én szilikonos rózsa alakú kuglóf formát használtam, így nem olajoztam/vajaztam ki mielőtt beleöntöttem a tésztát. A sütőt 180 fokra előmelegítettem és kb 60 perc alatt készre sütöttem. Mikor elkészült kivettem és hagytam teljesen kihűlni, ezalatt felolvasztottam a keserűcsokit az olajjal és a habtejszínnel, amit a formából kifordított kuglóf tetejére csurgattam, díszítésként pedig megszórtam egy kis csokiforgáccsal. A tésztája kellemesen lágy és szaftos, a bortól kap egy különleges aromát, a csokikrém a  tetején pedig valami mennyei :D

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Biztosan finom is. :)

    VálaszTörlés
  2. Szuperül néz ki, és a mazsolabor nagyon jó lehet hozzá!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm mindenkinek, tényleg nagyon fincsire sikeredett :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki! És jó a kuglófformád is ! ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...