2016. április 11., hétfő

Epres charlotte torta egy kis csavarral

Apu szülinapjára készült ez a finomság, aki nagy eper fanatikus, így a téma adott volt, nekem már csak a részleteket kellett kiötlenem :P Az igazi eperszezon közeledtét várva következzen még egy kis kedvcsináló: a tavalyi, a tavalyelőtti1 és tavalyelőtti2 epres torta receptjeim formájában ;)


Hozzávalók:

Piskótalaphoz: (Kiskukta receptje alapján, 28 cm-es tortaformához)
- 3 tojás (szobahőmérsékletű)
- 120 g cukor + 40 g cukor a fehérjehabba
- 263 g liszt
- 1,15 dl tej
- 1,15 dl olaj
- 3/4 cs sütőpor
- 1 csipet só

Lekváros piskótatekercshez: (40*40-es tepsihez - nekem a fele elég volt a torta oldalához)
- 10 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 6 tojás (szoba hőmérsékletű)
- 1 cs sütőpor
- 1 csipet só

- házi ribizlilekvár (lehetne eper vagy málna lekvár is, nekem most ez volt otthon)

Krémhez: (ha 1,5*-es adagot készítünk belőle, akkor a maradék piskótatekerccsel összedobhatunk egy kissebb tradícionális charlotte tortát, én így jártam el)
- 2,5 dl tejföl
- 25 dkg mascarpone
- 2,5 dl habtejszín (hideg)
- 10 dkg cukor
- 30 dkg eper (fele szeletelve, fele turmixolva)
- 15 g étkezési zselatin
- 1 dl víz

Dekoráció:
- 15 dkg eper félbevágva
- 2 dl habtejszín (hideg)
- 0,5 cs habfixáló
- 1 cs vaníliáscukor

Elkészítés:
A piskótát Kiskukta receptje alapján a fenti hozzávaló mennyiséggel elkészítjük, hagyjuk kihűlni és két rétegre vágjuk.
 
A piskótatekercshez a tojások sárgáját és fehérjét elválasztjuk egymástól. A fehérjékből 1 ek cukorral kemény habot verünk, míg a sárgájákak a cukorral habosra keverjük. A liszthez a sütőport hozzáadjuk és átszitálva adagoljuk a sárgájás keverékhez egy csipet sóval. A fehérjehabbal óvatosan fellazítjuk a masszát. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a piskótatésztát és egyenletesen elsimogatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15- 20 perc alatt tűpróbával ellenőrizve aranybarnára sütjük. Előkészítünk egy nedves konyharuhát és még melegen arra borítjuk a tésztát, a sütőpapírt lehúzzuk róla és óvatosan, de gyorsan és szorosan feltekerjük a ruhával együtt, így hagyjuk kihűlni. Mikor már szobahőmérsékletű kitekerjük és alaposan megkenjük lekvárral, majd újra feltekerjük és néhány órát hagyjuk hűtőben állni, hogy szépen összeálljon, csak utána szeleteljük fel.
 
A krémhez az mascarponét, a tejföllel, cukorral és az eperpéppel összemixeljük. A hideg habtejszínből kemény habot verünk 1 ek cukorral. A vizet a zselatinnal folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd óvatosan vékony sugárban a tejfölös krémünkhöz csurgatjuk, majd hozzáforgatjuk a habtejszínt és az eperszeleteket is.
 
A piskótalap alját egy tortatányérra helyezzük és egy állítható tortakarimát ültetünk köré, ennek oldalához nyomkodva körben hozzálapogatjuk a piskótatekercs szeleteket, majd beleöntjük a krémet, alaposan eloszlatva és erre helyezzük a piskótalap tetejét. Én lesúlyoztam egy tányérral, tuti, ami biztos alapon. Ekkor ment a hűtőbe egy éjszakára pihenni. A karima körül késsel óvatosan meglazítottam a krémet és a piskótatekercseket, csak utána emeltem le a tortáról.
 
Tálalás előtt felverjük a habtejszínt a cukorral és a habfixálóval, majd egy habzsák segítségével ízlésesen a torta tetejére nyomjuk, eztán az eperdarabokat nagyjából szimmetrikusan a habkarika közé helyezzük és még egy két csepp habbal dobjuk fel az összhatást.
 
Igazán fincsi lett, gyorsan fogyott! :D


3 megjegyzés:

  1. Ej, de remek tortát sütöttél! Mutatós, és biztos nagyon finom volt!
    Isten éltesse sokáig apukádat! :)

    VálaszTörlés
  2. Milyen szép, szabályosak az oldalán a piskótatekercsek, remekmű! :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm nektek :)
    Nagyon izgultam, amikor levettem az oldaláról a formát és nagyon örültem, amikor megláttam, hogy ilyen szépen sikerült :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...