2016. április 28., csütörtök

Medvehagyma tartósítás

Tavaly is próbálkoztam eltenni némi medvehagymát a fagyasztóba, de sajnos megbarnultak a levelek, valószínűleg nedvességet kaptak a műanyag dobozban, amibe tettem őket, így idén mást találtam ki. "Medvehagyma lekvárt" főztem :D


Hozzávalók:
- 2,5 csomag medvehagyma (megmosva lecsöpögtetve, felaprítva)
- 5 gerezd fokhagyma áttörve
- só, bors
- 3 dl napraforgó olaj
- 5 pirosarany méretű kifőzött üvegcse

Elkészítés:
A fokhagymákat az olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát is, sózzuk és borsozzuk. Addig rotyogtatjuk, míg egy kicsit össze nem esik a medvehagyma, de ne engedjük, hogy elveszítse a szép zöld színét. Még forrón leturmixoljuk, majd az üvegekbe kanalazzuk. A kupakot alaposan rátekerjük, végül fejreállítjuk és így hagyjuk kihűlni őket, utána visszafordítva mehetnek a polcra pihenni. Remélem jó sokáig el fog állni, kibontás után azért érdemes hűtőben tartani a maradékot ;) Alig várom, hogy kinyissam az elsőt szezonon kívül :D Remek ételízesítőnek levesekbe, húsokhoz, mártogatósokba, vagy amihez csak gondoljátok.

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a medvehagyma könnyen összekeverhető a gyöngyvirág levelével. Kísértetiesen hasonlítanak egymásra, csak egy mód van rá, hogy megkülönböztessük őket mégpedig az, hogy a levelét megdörzsölve hagyma szagot kell éreznünk, ha nincs ilyen illat, akkor gyorsan dobjuk ki a levelet! Ugyanis a GYÖNGYVIRÁG LEVELÉNEK ELFOGYASZTÁSA SÚLYOSAN MÉRGEZŐ, HALÁLT IS OKOZHAT! Április végén- május elején nagyon figyeljünk oda mit szedünk az erdőben/kertben vagy mit veszünk a piacon/boltban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...