2014. április 24., csütörtök

Leveles gombás pulyka, harmonika krumplival

Vendégeket vártunk, így esett a választásom erre a főételre, amit még Rubinnál találtam korábban, és jól elő lehet készíteni már előző este, másnap már csak sütni kell. Természetesnen változtattam a recepten, személyünkre szabtam ;)  Köretként pedig egy látványos kicsit rendhagyó sültkruplit választottam szintén praktikussági okokból, ez is sikert aratott :)
 
 
Hozzávalók: (6- 7 személyre)
- 1 csomag levelestészta (500 g)
- fél kg pulykamell felkockázva
- 25 dkg barna csiperke felszeletelve
- só, bors
- 2 ek olivaolaj
- 2 ek mustár
- néhány szelet bacon felkockázva
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk majoranna
 
- 1 tojás
- szezámmag
 
- 14 nagy szem kissebb krumpli
 
- 2- ek olivaolaj
- 1 ek mustár
- só, bors, rozmaring
 
Elkészítés:
A bacont az olivaolajon a hagymákkal megpirítjuk, erre jön a husi, amire kérget sütünk, majd hozzáadjuk a gombát is. Ekkor ízesítjük a fűszerekkel. Ha a gomba elfőtte a levét már kész is. Hagyjuk kicsit kihűlni.
 
A leveles tésztát lisztes deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Erre halmozzuk a tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk a tészta felületén, a széleken hagyva 1 cm szabad felületet, amit bekenünk a felvert tojással ragasztó gyanánt. Ahogy a bejglit szoktuk, úgy tekerjük fel ezt is. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk a szezámmaggal.
 
A krumplikat megpucoljuk, majd bevagdossuk olyan sűrűn, amilyen sűrűn csak tudjuk, vigyzáva, hogy csak 3/4- ig fusson a kés, ne vágjuk át teljesen. A kész krumplikat bekenjük a mustáros olivaolajos fűszeres keverékkel.
 
Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, amiben úgy helyezzük el a krumplikat, hogy maradjon hely a tésztatekercsnek is, de lőször a tészta nélkül küldjük a krumplikat alufóliával fedve 30 percre a sütőbe 200 fokra, amit előmelegítettünk.
 
30 perc elteltével jöhet a tepsibe a krumplik mellé a töltött tésztánk is és most már alufólia néllkül sütjük őket együtt, még 30 percig, míg aranybarnára nem sül minden.
 
Készen is vagyunk, tálalhatunk :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek - küldöm a tányérom, ha esetleg maradt volna ... :)

    VálaszTörlés
  2. Húh, ez nagyon guszta! Meg is éheztem a látványtól...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...