2013. május 31., péntek

Keleti sün a kertben I.

Kutya és Konyha beszámolója után  fogant meg bennem a gondolat, hogy megírom ezt a bejegyzést, hátha segítek vele másoknak is, akik sünivel találkoznak a kertjükben és szeretnének kedvezni neki meg a családjának. Megpróbálom ezzel kicsit eloszlatni a mesékből jól ismert hátán almával szaladgáló sünit, ami egy mindenkiben mély nyomot hagyó félreértéseken alapuló illúzió ;)
 
Kép innen.
Először is, a Keleti sün védett állat, és a kertjeink természetes kártevőirtója.  Ezért nem szabad befogni őket! Vigyázzunk rájuk! Sajnos  a számuk folyamatosan csökken, a felelőtlen autósok és a túlzott vegyszeres kártevőirtások következtében.

Táplálás:

Nem szabad:
- Tilos mindenféle tejtermék, mert érzékenyek rá, nem tudják megemészteni!
- Tilos mindenféle sós/cukros pékáru, vagy süti, mert kiszáradhatnak tőle!
- Tilos mindenféle emberi fogyasztásra szánt főtt étel!

Amit nem fognak megenni:
- gyümölcsök (kivéve ha kukacos)
- zöldségek (kivéve, ha tele van csigákkal vagy hernyókkal)

Szabad: (Fűszerezés nélkül! Sütés esetén kevés olaj megengedett!)
- főtt/sült csirkehusi
- főtt tojás, vagy rántotta
- konzerv/száraz kisméretű kutyának szánt táp, vagy macskatáp
- speciális konzerv/száraz süntáp
- tiszta víz

Kertünk így lehet sünbarát:
- A sünik noveber és március között téli álmot alszanak, hibernálódnak, így ebben az időszakban lehetőleg ne égessünk avart, farakást, ne használjuk fel a komposztunkat, mert lehet hogy abba vackolták el magukat. Ha mégis, akkor égetés/felhasználás előtt nézzük át alaposan!
- A kerítésünk alján legyenek olyan kis lyukak, amin át tudnak kelni a sünik.
- Ha van kerti tavunk, komposztáló gödrünk, stb., akkor legyen rá lehetősége a süninek, hogy kimásszon belőle, ha véletlenül beleesett.
- Lehetőleg ne használjunk vegyszereket a kártevők irtására, mert az ilyen módon elpusztult csigákat, egyebeket megeszik a sünik és ők is elpusztulnak tőle!
- Borsó, bab, vagy szőlőhálót olyan magasságba helyezzünk ki, hogy a sünik elférjenek alatta és ne gabalyodhassanak bele.
- Kihelyezhetünk nekik DIY fából készült zárt vackokat, a  kertünk eldugott sarkaiban, amibe be tudnak költözni és kényelmesen át tudnak telelni nálunk.

Forrás
A kutyák is szeretnek "játszani" velük, ha ezt látjuk lépjünk közbe és menekítsük meg a kis tüskést!

A süni éjszakai állat, így este vezetésnél különösen figyeljünk a kertvárosi részeken az úttesten átkelő állatokra!

Ha napközben találkozunk egy sünivel, akkor általban valami baj van! Segítsünk neki, ha tudunk.


Kép innen.
Bővebb információk itt.

2 megjegyzés:

  1. Mi tavaly óta nevelgetünk egy keleti sünt, de félek nem fog vadászni mert rászokott a macskakonzervre. Ha éhes, reggel kijön és a tenyeremet nyalogatja, ha nem adok neki akkor elkezd érdekes hangokat hallatni (pufogós, röfögős nyüszítős hang), ha megkapta a kajáját visszavonul a téli fészkébe és késő délutánig alszik. Akkor kezdi elölről. Ha meghallja a hangom akkor napközben is kijön a fészkéből egy kis babusgatásért. A macska eddig nem bántotta, remélem ez után se fogja. Csak azt nem tudom meddig él egy ilyen kis állat, meg hogy tudnám rávenni, hogy egy kicsit vadásszon, hisz a kertben (sajnos) van giliszta, csiga és lótetü is bőven. A hátsó udvart (kb. 100 négyszögöl) elkerítettem hogy ne tudjon kimenni mert félek elütnék, vagy kóbor kutya elkapná.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt javasolnám, hogy ha adsz is neki enni tápot, akkor próbáld meg csökkenteni az adagot és csak naponta egyszer tégy elé, így rákényszerül arra, hogy megdolgozzon az eleségért, vagy annak elgalább egy részéért. Vadon élő állat, így az ösztönöket nem lehet olyan könnyen felülírni.
      A keleti sünikről itt olvashatsz bővebben: http://sunbarat.hu/
      A kert lekerítése nem feltétlenül jó ötlet, mert bár ezzel megvéded a külvilág veszélyeitől, de így elzárod a fajtársaitól vagy épp a családjától is.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...