2014. július 7., hétfő

Epres joghurtos Békakirály torta

Egyik kedves barátnőm nagy béka fun, szóval adta magát az ötlet, hogy békás tortát készítek a születésnapjára. Szerintem igazán jól sikerült mind küllemre, mind ízre :D Nagyon élveztem a készítését!  Az ízeket Pé találta ki, én csak kiviteleztem ;) Itt merítettem a formázához az ihletet.


Hozzávalók:
Pikótához: (22 cm- es tortaformához.)
- 6 tojás
- 4 ek kakaópor
- 8 ek liszt
- 6 ek cukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 80 g lágy margarin

- 4 ek házi darabos eperdzsem (Amit még én készítettem az idei eperszezon végén, ez alapján.)

Krémhez: (Eredeti recept innen.)
- 2,5 dl epres joghurt
- 1 csapott ek zseletin por
- 0,5 dl víz
- 125 g krémtúró
- 2,5 dl habtejszín
- 4 ek vaníliáscukor
- 1 ek cukor

Dekorációhoz:
- 200 g natúr színű marcipán (400 g- al kezdtem a színezést, de maradt belőle bőséggel.)
- folyékony ételfesték (piros, zöld, sárga)
- Dr. Oetker étcsokis dekortoll

Elkészítés:
A piskótát pontosan úgy készítettem el, mint korábban a Tejfölös málnás Sün tortánál, csak a liszt mellék kakópor is került bele.
 
A krémhez lágy habot vertem 1 ek cukorral a habtejszínből, majd a krémtúrót és az eperjoghurtot kevertem össze a vaníliás cukorral. Eztán a zseletinport a vízzel feltettem a legkissebb gázrózsára a leg alacsonyabb lángon melegedni felügyelet mellett, mert csak át kell melegíteni, míg fel nem olvad a por. A langyos zseletinhoz hozzákevertem néhány kanállal a joghurtos keverékből és csak utána öntöttem hozzá a többihez. Ebbe kevertem bele óvatosan a habot is és így ment a hűtőbe pihenni 1 órácskát.
 
A marcipánt nagyjából arányosan szétválaszottam és az ételfestékkel cseppenként óvatosan dolgozva megszíneztem őket. Ezt követően mentek ők is a hűtőbe pihenni fél órácskára.
 
A kihűlt piskótalapot ketté vágtam és a belsejének mindkét oldalát megkentem a lekvárral és közé töltöttem egy adagot a krémből. A krém többi részét felvittem a torta tetejére és oldalaira simítva, úgy hogy még maradt is belőle. Beraktam kicsit szilárdulni a hűtőbe és 1 óra után a maradék krémmel kidekoráltam az oldalát is dekorcsővel, majd újra ment a hűtőbe.
 
A zöld marcipánt porcukros nyújtódeszkán kinyújtottam és a 22 cm átmérőjű tortaformámal vágtam ki a béka fejét. Két különböző pogácsaszaggatót használtam a szemekhez a fehér és a zöld marcipánnál. A sárga masszát igyekeztem téglalap alakúra nyújtani, abból vágtam ki a korona mintáját és az ujjammal nyomkodtam össze a két végét. A maradék fehérből kivettem a légy szárnyaihoz egy keveset és a többi pirosra színezte, abból lett a béka nyelve. Ragasztónak vizet használtam az egyes elemeknél. A torta tetején állítottam össze a formát és végezetül a dekortollal fejeztem be a legyecskét és a béka szemét. Türelemjáték, de igazán szórakoztató :D
 

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...