2013. november 22., péntek

Társasjáték ajánló

Úgy gondolom, hogy így a Karácsonyi ajándékozási láz előtt jól jöhet egy ilyen személyes tapasztalatokon alapuló ajánló, vagy tekintsük ajándék ötletnek ;) A következő társasjátékok mindengyikét próbáltuk Pé- vel és kettő a mi tulajdonunkat képezi (Bang, Dixit), a harmadik (Munchkin) pedig Tesómé :) Mindengyik kártyajáték, de egy kis csavarral! Azoknak lehet jó ajándék, akik nem az általános műveltséget próbára tevő játékokat kedvelik, sokkal inkább a stratégia érzéket igénylő szórakozást részesítik előnyben fantáziával fűszerezve. Sokszor a jóindulatunkra vagy éppen a rosszuindulkatunkra alapoznak ezek a kártyajátékok :P Közös tulajdonságuk, hogy 4 személlyel élvezetesek és elsősorban nem gyerekeknek, sokkal inkább a gyerek lelkű felnőtteknek ajánlottak. Nézzük őket egyesével:
 
BANG
 
Forrás.
Egy vadnyugati lövöldözős szórakozásról van szó, ugyanis a játék célja, hogy életben maradjunk, de úgy, hogy iktassuk ki közben a játékostársainkat, de nem vaktában lövöldözve, ugyanis vannak  szerepek (banditák, rengát, sheriff és a helyettese), amik meghatározzák, hogy ki van veled és ki nincs, de ezt a játék során nem tudhatod biztosan, csak találgathatsz, ez benne a jó. Meg vannak a szerepeken felül egyedi tulajdonságok, amiket érdemes kihasználni, mert előnyünk származik belőle a többiekkel szemben, szóval elég izgalmas, ráadásul cserélgethetjük a fegyvereinket is. Ha átverekedjük magunkat a szabálykönyv értelemzésén, ami néhol elég homályosan fogalmaz, akkor nagyon fogjuk élvezni! ;) Vannak hozzá kiegészítők is, ha már túl sokszor játszottunk vele, kicsit ellaposodhat, ezért szám szerint 2 is készült hozzá, de csak egyik érhető el magyar nyelven jelenleg.
 
DIXIT
 
Forrás.
Ez az én személyes kedvencem, egyszerű szabályokkal, gyönyörű képekkel dolgozik a játék. Egyedül az asszociációs képességeinkre és a képzelőerőnkre lesz hozzá szükségünk, és egy kis stratégia érzékre, meg emberismeretre. Remek játék, tényleg, melynek célja hogy te érj be elsőnek a célba! Egyetlen hátránya, hogy ha csak az 1- es számú alap játékkal rendelkezünk és ugyanazzal a társasággal szeretnénk vele egynél többször játszani, akkor nagyon hamar kiismerhetőek a kártyák, de erre nyújt orvosságot (csak győzzük pénztárcával) a kiegészítők sora (2., 3., 4., Odyssy).
 
MUNCHKIN


Forrás.
Ehhez a játékhoz kell a legkevesebb kellék a kártyákon kívül, ugyanis egy dobókocka és bármilyen nagy számban kéznél lévő kütyü (lehetnek ezek anyacsavarok, gombok, mogyorószemek, stb), ami alkalmas az általunk elért szintek számolására, de mindössze ennyi ami kell, meg néhány lelekes játszótárs és már mehet is a móka. Míg a másik két játéknál annál izgibb minél többen vagyunk itt épp az ellenkezője az igaz, max 4 fővel fogyasztható jól a játék, ugyanis sokat kell benne olvasni/értelmezni a lapokat. Elsősorban olyan fantasy rajongóknak javallott, akik nem veszik véresen komolyan magukat, ugyanis tekinthetjük ezt a játékot a szerepjátékok paródiájának :D Erre utalnak a gyermeteg és mókás illusztrációk és humorosan megfogalamazott tulajdonságok, követekzmények. Talán ennek a leg bonyolultabb a játékszabálya, de a leg rugalmasabb is abból a szempontból, hogy lehet csalni, míg valaki észre nem veszi, a vitás kérdésekben pedig a játék tulajdonosa mondja ki a döntő szót. A játék célja, hogy mi érjük el először a 10. szintet, szörnyek legyőzésével, kincsek elrablásával és a játékostársaink "szivatásával". Rengeteg kiegészítő kapható az 1- es alap paklihoz (2, 3, 4, 5), viccesebbnél viccesebb lapokkal, így biztosítva a változatosságot, de természtesen ha mindet beszerezzük legatyásodunk a végére, mert nem olcsó mulatság. Sőt van már vámpíros, vadnyugati, zombis, barbáros, majás, űrhajós, távol- keleti, titkosügynökös és még ki tudja hány féle témájú Munckin. Hátránya, hogy a lapok minősége az ár ellenére is elég gyér, sérülékeny, így Tesóm vett hozzá védő tokokat is, amitől viszont idegesítően csúszkálnak a kártyák jobbra- balra használat közben.
 
Remélem mindezek után kedvet kaptatok egy kis társasjátékhoz! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...