Mivel kettesszámú Anyósom, meg kissebbik Sógornőm is júniusi születésű, így nekik készült egy könnyed gyümölcsös torta, aminek díszítése lett RÓZSAmintás, bár a kép nem adja vissza eléggé a látványt, ugyanis a zselé nem lett eléggé átlátszó, de a barackok egy hatalmas kinyíló rózsabimbót igyekeznek formázni. :) Kiírás itt.
Hozzávalók: (26 cm- es tortaformához)
Kekszalaphoz:
- 20 dkg kekszmorzsa (nálam háztartási és omlós kakaós vegyesen)
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg olvasztott margarin
Díszítéshez:
- 2 csomag színtelem tortazselé
- 1 barackkonzerv húsa és leve
- 1 dl víz
- 1 ek cukor
Túrókrémhez:
- 1 kg préselt túró
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 6 ek cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csomag expressz zselatinpor
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfix
- a díszítéshez szánt barackkonzervből fél dl lé és 1 egész barack húsa apróra felkockázva
Elkészítés:
Az alaphoz a kekszmorzsát, a diót és a margarint alaposan elkeverjük, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk egyeneltesen és a hűtőben pihentetjük 1 órácskát.
A krémhez a habfixálóból és 1 ek cukorból kemény habot verünk a habtejszínnel. A többi hozzávalót egy tálba öntjük és kézi mixerrel alaposan kihabosítjuk. A habot óvatosan összeforgatjuk a túrós masszával, majd a megkeményedett kekszalapra simítjuk. Ezt is hűtőben pihentetjük legalább 3- 4 óra hosszat, hogy szépen megdermedhessen.
A dekorációhoz vékonyan felszeleteljük a fél barackokat, majd a túró tetejére halmozzuk középről indulva, mint egy rózsa szirmait. Ezután a cukorból, vízből, és a konzerv maradék levéből a zseltinporral zselét készítünk tűzön, folyamatos kavargatás mellett és forrás után elzárjuk alatta a gázt, pár percig hagyjuk hűlni, de vigyázva, nehogy idő előtt megkössön, végül a barackok tetejére kanalazzuk, óvatosan, hogy a barackok a helyükön maradhassanak. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt a zselé, akkor még mehet a hűtőbe 1- 2 órácskára fogyasztás előtt.
Tálalásnál először óvatosan késsel körbevágjuk a karima mentén a torta szélét és csak utána emlejük le ról a tortaforma peremét.
Tálalásnál először óvatosan késsel körbevágjuk a karima mentén a torta szélét és csak utána emlejük le ról a tortaforma peremét.
A végeredmény egy laza és nem túl édes, frissítő finomság :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése