2014. január 17., péntek

Keszthely

Mint említettem van még elmaradásom élménybeszámoló terén, ugyanis voltuk január első hetében pihizni kicsit egy hosszú hétvége keretein belül és egy egész napot szenteltünk Keszthelynek, amit nevezzünk egyszerűen csak a múzeumok városának ;) Ugyanis annyi van belőlük, hogy csak na. Mi szám szerint 10- ben voltunk és 3- at az ára miatt kihagytunk, a Lepke és hűllőkiállítás pedig zárva volt és ezen felül is lett volna még jónéhány lehetőség, de ennyi fért bele egy napba :P. Rémes köd jellemezte az időjárást, ezért döntöttünk végül a vásornézés mellett.
 
Beszéljenek a képek helyettem:
 
 
Amiket megnéztünk:
- Festetics Kastély kívülről (A múzeumba csak csoporttal lehetett volna bemenni.)
- Festetics Kastély Pálmaháza (Nem érte meg, sajnos alig volt bent élvezhető növény, tavasszal/nyáron/ősszel is gyönyörű lehet, de nem télen, mert a kertje a nagy.)
- Vidor Játékmúzeum (Elég zsúfolt és vegyes a felhozatal, de vannak jópofa dolgok.)
- Középkori Erotikus panoptikum (Meglepő és mulatságok is egyben.)
- Középkori Kínzások múzeuma (Itt para volt, amikor kiértünk az érzékelő zónájából és lekapcsolt a villany!)
- Giccs/Retro/Nosztalgia múzeum (Sok-sok kacat egy rakáson.)
- Történelmi Panoptikum (Viaszt szobrok és babák, igazából semmi különleges.)
- Csiga Parlament (Hát ez nagyon látványos!)
- Népviseleti Baba múzeum (Nagyon igényes és színes.)
- Vadászati múzeum (Jól van összeállítva, érdemes megnézni.)
- Cadillac múzeum (10 autó ha volt, messze nem érte meg.)
- Marcipán múzeum (Kicsi, de mutatós és egy cukrászdából nyílik.)
 
 
 

2014. január 16., csütörtök

Sütőtök krémleves

Samu sült sütőtökpüréjét megirigyelve készült ez a finom leves.


Hozzávalók: (2 személyre)
- fél sült sütőtök húsa
- 2 szem krumpli
- 2 babérlevél
- szerecsendió, kakukkfű
- só, bors
- fél húsleves kocka (vagy húsleves alaplé)
- 2 dl főzőtejszín
- 2-3 ek olivaolaj
- fél fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A sütőtököt megsütjük. A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és annyi vízben, ami ellepi a húsleves kockával, babérlevéllel, kevés sóval és borssal, kakukkfűvel, szerecsendióval együtt feltesszük főni. A hagymákat felkockázzuk és először a lila majd a fokhagymát is hozzáadva olivaolajon üvegesre pirítjuk őket. Mikor a hagyma már kész jöhet rá a sütőtök püré és a főtt krumpli a főzőlevével együtt. Ha szükséges még öntsünk hozzá egy kevés vizet. Mikor rottyan egyet, a babérlevelek eltávolítása után összeturmixoljuk az egészet. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt, de előtte hőkezeljük egy- két kanál meleg levessel. Melegen kínáljuk! Ha van otthon piríthatunk hozzá tökmagot.

2014. január 15., szerda

Még mindig hullanak a tüskék

Bízom benne, hogy már nem sokáig hullanak, viszont a nagyrészük már elhullott :( ... Az előzmények után most az volt a helyzet, hogy Samu bőre tegnap már elég orrfacsaróan sajtszagúvá vált és a tüskék megállíthatatlanul potyogtak a kezelés és minden jótanács ellenére. Ezért felkerestem Unokanővéremet, aki az Állatorvosi Egyetemen dolgozik, hogy tudna e ajánlani nekem egy egzotikus kisállat specialistát, tudott. Dr. Sátorhelyi Tamást, aki amúgy az ExoPet Rendelőben is dolgozik. Elvittük tehát hozzá Samut és már egyből látta, hogy pár dolog nem stimmel. Az egyik, hogy szegénykém kicsit túlsúlyos, úgyhogy fogyóznia kell majd, de nem ez a kiváltó ok. A másik, hogy túl fényes a bőre, mert a süniknél az a normális, ha kicsit matt, száraz és "korpás", mert akkor megfelelően levegőznek a tüskék és a bőr. Ráadásul azt mondta, hogy nem szabad fürdetni, de nem ám hogy csak ritkán, hanem egyáltalán nem! Na ez volt az első, amin kiakadtam, mert hát akkor mi is hibásak vagyunk, hiszen nem kellett volna olajjal spriccelni, se fürdetni havonta- kéthavonta (természetesen ezt nem kútfőből találtuk ki, hozzáértő tanácsolta és jószándék vezérelt minket). Tudnivaló, hogy a sünik bőre és tüskéi öntisztulnak, ezért nem javallott a fürdés, maximum egy kis nedves törlőkendőt használjunk, ha összepiszkolta magát - hát most már tudjuk. Véleménye szerint a belei sem duzzadtak, amennyire ki tudta tapogatni.  Ezek elmondása után ő is eleltatta szegénykémet, hogy tudjon tőle vért és kenetet venni, amit a másik doktorbácsi nem mert megtenni - hiszen nem nagyon csinált még ilyet korábban. Eredmények jövő héten hétfőn lesznek, de ő 99%- ig biztos benne, hogy ez bizony bakteriális fertőzés (update20140124: mint kiderült sztafilokokkusz), többször találkozott már ilyennel és ne aggódjunk nem lesz baj, ha  a bőre letisztul és a még beteg tüskék kihullanak, akkor utána az új tüskék szélsebesen fognak visszanőni. Kaptunk erősebb antibiotikumot, amit naponta kell adni, míg el nem fogy, meg kapott egy szurit ismételten a kis állat. Már kezdtem atomjaimra hullani, hogy nem akar gyógyulni, de most kicsit megnyugodtam, hogy egy ilyen téren tapasztaltabb állatorvoshoz kerültünk és örülök, hogy hallgattam a megérzésiemre, miszerint valami továbbra sem volt rendben. Annak viszont nem örülök, hogy önhibánkon kívül félrekezeltük szegénykémet.

Forrás.

 
Update: a helyzet javul, részletek itt.

2014. január 14., kedd

Pé lángost sütött

Férjecském úgy gondolta, hogy ő bizony lángost enne ebédre, amire én bár nem túl hevesen, de bólogattam, kikötve, hogy akkor azt bizony neki kell elkészíteni, nekem ugyanis nem sok mindenhez van kedvem mostanában... Nem volt rest, így is tett :)

Innen hozta a receptet.


Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3- 3,5 dl langyos víz
- 1,5 kk só
- 1- 2 ek olivaolaj
- 1 zacskó porélesztő
- 1 ek cukor

- olaj a sütéshez

Elkészítés:
A tészta alapanyagait egy dagasztó edénybe halmozzuk és jól összedolgozzuk, ehhez mi gépet használtunk. Mikor a massza már elválik az edény falától, akkor lefóliázzuk és meleg helyen 30- 40 percig kelesztjük. Mi most nem futtattuk fel az élesztőt, de a langyos víz felében a cukorral megtehetjük, ha akarjuk. Mikor már a tészta a kétszeresére kelt, akkor olajos kézzel 6 részre választjuk és sütőpapíron kilapogatjuk, így dobjuk a már felforrósított olajba. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Még melegen fogyasztjuk! Mi medvehagyma pestoval dúsított tejföllel, fokhagymával, lilahagymával, kukoricával, kápia paprikával és sajttal  pakoltuk meg alaposan. Remek volt az állaga és az íze is a tésztának, le a kalappal!

2014. január 13., hétfő

Képeslap keresztelőre

Ezzel a kis aprósággal és némi hasznos, vásárolt ajándékkal felszerelkezve mentünk Barátnőm kislányának keresztelőjére:


Amire szükség volt:
- rózsaszín kemény papírlap
- rózsaszín puha papírlap
- csillámragasztó
- papírragasztó
- pillanatragasztó
- 3 virág
- vastag és vékony filctollak
- vékony világosrózsaszín szalag
- szív alakú lyukasztó (Aldi- ból való)
- csillámporos ragasztó

Elkészítéséhez innen inspirálódtam:
Ruha sablon
Boríték hajtogatás
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...