2013. november 23., szombat

Jan Brett - sünis színezők

Imádom Jan Brett sünis gyerekeknek szánt színezős képeit, nem meglepő módon ezek az én kedvenceim tőle. Ezek felbontása lehetővé teszi a nyomtatásukat ;)

 

2013. november 22., péntek

Társasjáték ajánló

Úgy gondolom, hogy így a Karácsonyi ajándékozási láz előtt jól jöhet egy ilyen személyes tapasztalatokon alapuló ajánló, vagy tekintsük ajándék ötletnek ;) A következő társasjátékok mindengyikét próbáltuk Pé- vel és kettő a mi tulajdonunkat képezi (Bang, Dixit), a harmadik (Munchkin) pedig Tesómé :) Mindengyik kártyajáték, de egy kis csavarral! Azoknak lehet jó ajándék, akik nem az általános műveltséget próbára tevő játékokat kedvelik, sokkal inkább a stratégia érzéket igénylő szórakozást részesítik előnyben fantáziával fűszerezve. Sokszor a jóindulatunkra vagy éppen a rosszuindulkatunkra alapoznak ezek a kártyajátékok :P Közös tulajdonságuk, hogy 4 személlyel élvezetesek és elsősorban nem gyerekeknek, sokkal inkább a gyerek lelkű felnőtteknek ajánlottak. Nézzük őket egyesével:
 
BANG
 
Forrás.
Egy vadnyugati lövöldözős szórakozásról van szó, ugyanis a játék célja, hogy életben maradjunk, de úgy, hogy iktassuk ki közben a játékostársainkat, de nem vaktában lövöldözve, ugyanis vannak  szerepek (banditák, rengát, sheriff és a helyettese), amik meghatározzák, hogy ki van veled és ki nincs, de ezt a játék során nem tudhatod biztosan, csak találgathatsz, ez benne a jó. Meg vannak a szerepeken felül egyedi tulajdonságok, amiket érdemes kihasználni, mert előnyünk származik belőle a többiekkel szemben, szóval elég izgalmas, ráadásul cserélgethetjük a fegyvereinket is. Ha átverekedjük magunkat a szabálykönyv értelemzésén, ami néhol elég homályosan fogalmaz, akkor nagyon fogjuk élvezni! ;) Vannak hozzá kiegészítők is, ha már túl sokszor játszottunk vele, kicsit ellaposodhat, ezért szám szerint 2 is készült hozzá, de csak egyik érhető el magyar nyelven jelenleg.
 
DIXIT
 
Forrás.
Ez az én személyes kedvencem, egyszerű szabályokkal, gyönyörű képekkel dolgozik a játék. Egyedül az asszociációs képességeinkre és a képzelőerőnkre lesz hozzá szükségünk, és egy kis stratégia érzékre, meg emberismeretre. Remek játék, tényleg, melynek célja hogy te érj be elsőnek a célba! Egyetlen hátránya, hogy ha csak az 1- es számú alap játékkal rendelkezünk és ugyanazzal a társasággal szeretnénk vele egynél többször játszani, akkor nagyon hamar kiismerhetőek a kártyák, de erre nyújt orvosságot (csak győzzük pénztárcával) a kiegészítők sora (2., 3., 4., Odyssy).
 
MUNCHKIN


Forrás.
Ehhez a játékhoz kell a legkevesebb kellék a kártyákon kívül, ugyanis egy dobókocka és bármilyen nagy számban kéznél lévő kütyü (lehetnek ezek anyacsavarok, gombok, mogyorószemek, stb), ami alkalmas az általunk elért szintek számolására, de mindössze ennyi ami kell, meg néhány lelekes játszótárs és már mehet is a móka. Míg a másik két játéknál annál izgibb minél többen vagyunk itt épp az ellenkezője az igaz, max 4 fővel fogyasztható jól a játék, ugyanis sokat kell benne olvasni/értelmezni a lapokat. Elsősorban olyan fantasy rajongóknak javallott, akik nem veszik véresen komolyan magukat, ugyanis tekinthetjük ezt a játékot a szerepjátékok paródiájának :D Erre utalnak a gyermeteg és mókás illusztrációk és humorosan megfogalamazott tulajdonságok, követekzmények. Talán ennek a leg bonyolultabb a játékszabálya, de a leg rugalmasabb is abból a szempontból, hogy lehet csalni, míg valaki észre nem veszi, a vitás kérdésekben pedig a játék tulajdonosa mondja ki a döntő szót. A játék célja, hogy mi érjük el először a 10. szintet, szörnyek legyőzésével, kincsek elrablásával és a játékostársaink "szivatásával". Rengeteg kiegészítő kapható az 1- es alap paklihoz (2, 3, 4, 5), viccesebbnél viccesebb lapokkal, így biztosítva a változatosságot, de természtesen ha mindet beszerezzük legatyásodunk a végére, mert nem olcsó mulatság. Sőt van már vámpíros, vadnyugati, zombis, barbáros, majás, űrhajós, távol- keleti, titkosügynökös és még ki tudja hány féle témájú Munckin. Hátránya, hogy a lapok minősége az ár ellenére is elég gyér, sérülékeny, így Tesóm vett hozzá védő tokokat is, amitől viszont idegesítően csúszkálnak a kártyák jobbra- balra használat közben.
 
Remélem mindezek után kedvet kaptatok egy kis társasjátékhoz! ;)

2013. november 21., csütörtök

Cetlitartó süni könyvből

Már korábban is találkoztam ezzel az ötlettel, de sose tudtam értelmezni, hogy ennek a papír süninek most mi is az értelme, de most megvilágosodtam:

Forrás.
Újrahasznosított cetlitartó süni az előszobába vagy a telefon mellé :D Gyerekekkel elkészítve is biztos a siker ;)

Amire szükség lesz:
- egy puha fedelű kidobásra ítélt, vagy erre a célra beszerzerzett 100 oldalnál rövidebb terjedelmű könyv
- fülek (dekorgumiből, bőrdarabkából, filcből, ...)
- szemek (gombból, dekorgumiból, gyöngyből, ...)
- orr (pom- pomból, dekorgumiból, gombból, ...)
- ragasztópisztoly

Elkészítés:

Forrás.

2013. november 20., szerda

Szilvás kocka

Ez a süti eredetileg Limarától indult és utána sok blogon jöhetett velünk szembe, én sem tudtam ellenálni neki, de csak most kerítettem rá sort. Nagyon finom, mindenkinek csak ajánlani tudom! Aprócska módosításként én a tetejére került csokiba csempésztem egy kis alkoholt. A kép most eléggé kapkodósan készült, ezért nem is olyan guszta, de élőben azért jobban festett, az ízéről már nem is beszélve ;)

 
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 12 dkg margarin
- 5 ek kemény szilvalekvár
- 10 ek víz
- 20 dkg liszt
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 tk sütőpor
- 1 ek szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só

Tetejére
- 2 ek kemény szilvalekvár
- 5 ek víz

Mázhoz:
- 150 g keserű csokoládé
- 2 ek olivaolaj
- 3 ek mazsolabor

Elkészítés:
Először is keverjük ki a 7 ek szilvalekvárt a 15 ek vízzel. Majd állítsuk össze a tésztát: a tojásokat a cukorral keverjük habosra, majd a szobahőmérsékletű vajat, citromhéjat és az 5 ek- nyi vízzel hígított lekvárt is dolgozzuk vele össze. A száraz alapanyagokat egy edényben vegyítsük egyneművé, így adagoljuk hozzá kanalanként a tojásos keverékhez. Végül egy piskótatésztához hasonló állagú masszát kell kapnunk, amit egy sütőpapírral bélelt 20*40- es tepsibe öntünk és az előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Mikor még meleg megkenjük a tetejét a maradék lekvárral és mikor kicsit már beszívta a tészta még rákenjük a kis lángon olivaolajjal, borral felolvasztott csokoládét. Szobahőmérsékletűre hűtjük, utána felszeletelve kínájuk.




2013. november 19., kedd

Diós guba

Nem volt otthon mák, Pé viszont gubát rendelt és ehhez vett is jó sok kiflit... Nem volt mit tenni meg kellett oldani a feladatot és gyorsan mozsárban összetörni némi diót meg felturbózni a jól bevált receptemet. Hát még jobb lett mintha mákosan készült volna, mindketten megnyaltuk mind a 10 ujjunkat utána :D
 
 
Hozzávalókban csak annyit módosítottam, hogy a mákot dióra cseréltem és némi citromhéj meg őrölt fahéj is került a keverékbe, plusz rétegenként meglocsoltam kevéske mézzel is. Az állaga valami remek lett, főleg, hogy a dió nem darált volt, hanem kicsit darabos maradt, így kellemes textúrát kölcsönzott a kész műnek, főleg, hogy ami a tetejére került az még meg is pirult kicsit :)

2013. november 18., hétfő

13. Blogkóstoló - Forró csokoládé

A mostani fordulóban Csak, mert szeretem Vörös kaktuszt sorsolta nekem páromul, aminek kifejezetten örültem, ugyanis korábban még nem jártam nála, viszont bőven találtam kedvemre valót a receptjei között. Több finomságot le is mentettem és szinte azonnal el is készítettem egy- egy pohár gyors forró csokit magunknak, kedélyjavítónak ;)
 
 
Hozzávalók: (2 személyre)
- 4 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 50 g keserűcsoki
- 50 g fehércsoki
 
Elkészítés: (5 perc)
A tejet a tejszínnel felforraljuk, addig  a csokikat felkockázzuk és a bögrékbe adagoljuk. A fehéret meghintjuk a szegfűszeggel a keserűt pedig a fahéjjal. Mikor a tej már folforrt ráöntjük felesben a kétféle csokira és kiskanállal alaposan elkeverjük, míg szépen fel nem olvad. Jólesően felmelegíti a lelket ezeken az esős napokon :)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...