2015. március 25., szerda

9. szakácsmustra - Zebra torta pezsgőkrémmel

A mostani forduló Fűszermáni Gabinak köszönhetjük, aki Lajos Marit szemelte ki nekünk szakácsnak, megkóstolásra. Remek választás, ugyanis Lajos Marinak saját weboldala van, így van miből válogatni bőven! Én mégis egy könyvéből választottam tortát, ugyanis Tesóm szülinapja márciusban van, tehát a feladat adott volt, már csak a megfelelő receptet kellett megtalálni, amit a 66 torta című könyvéből merítettem. Erre a receptre pedig Ízemlékek hívta fel a figyelmemet. Pé rengeteget segített a kivitelezésnél, mert néhol többkezes  a művelet, de tényleg ;P
 

Hozzávalók: (26 cm- es tortaformához)
 
Piskóta:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg étkezési keményítő (ha nincs akkor liszt is jó)
16 dkg finomliszt
6 evőkanál langyos víz
6 db tojás
16 +10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só

Pezsgő krém:
1,5 csomag zselatin port
6 tojássárgája
12 + 3 dkg cukor
1,5 + 1,5 dl félszáraz pezsgő
1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
3 dl tejszín

Csokilikőr zselé:
0,5 csomag zselatin por
2,5 dl csokilikőr
 
Díszítéshez:
1,5 dl tejszín
1 ek cukor
0,5 csomag habfixáló
dr. Oetker csoki szívek
 
 
Elkészítés:
Lépésről lépésre követtem Ízemlékek leírását, így nem másolnám be ide ismét, nézzétek meg nála. Remek fázis fotókat is találtok hozzá.  Annyi az eltérés nálam, hogy tojáslikőr helyett én csokilikőrt használtam és lap zselatin helyett pedig zselatin port, amit folyadékban fel kellett forralni nem pedig vízbe beáztatni, kicsavarni, végül kihűteni langyosra és úgy belekeverni a masszákba. Én nem készítettem csoki korongokat dekorációhoz, hanem boltban vásároltam kész csoki szíveket, ezzel is egyszerűsítve a folyamatot.
 
 
Nekem kicsit balesetes lett a végeredmény, mert elmértem a piskótalapok méretét a peremére, túl magas lett, így kicsit toldott- foldott lett az oldala egy szakaszon, ezért itt a tojáslikőr zselé fele a torta oldalához kifolyt. Szerencséer egyenletesen eloszlott körben és nem csak egy két helyen látszik,  bár az eredmény így is szépséges, de én tudom, hogy mégsem tökéletes, másoknak szerencsére ez nem tűnt fel ;) Elsőre azt gondolom remek lett így is, mert bár már csináltam néhány macerás tortát korábban is, de ez viszi a prímet, csak nagy türelemmel szabad nekiállni! Az íz élmény remek, ráadásul csodásan látványos, bár a csokilikőrtől durván alkoholos a végeredmény, szóval sziugorúan csak felnőtteknek ajánlott!
 

5 megjegyzés:

  1. Jajj, de szépséges! Boldog szülinapot a tesódnak!

    VálaszTörlés
  2. Hű, de guszta! Isten éltesse tesódat!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen sikerült, biztos finom is! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép tortát készítettél! Boldog születésnapot kívánok a tesódnak! :)

    VálaszTörlés
  5. Tesóm nevében is köszönöm nektek, örülök, hogy tetszik :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...