Görögországban egyik este vacsorára ezt a levest szolgálták fel nekünk és Pé- nek meg nekem is nagyon ízlett. Nekiláttam, hogy keressek hozzá receptet, amit meg is találtam Agnee görög konyháján. Nagyon finom lett, hasonlított arra, amit kint ettünk ;) bár az itthon megszokottól kicsit eltérő az ízvilága.
Hozzávalók: (3 személyre)
- 300 g közepes szemű, barna lencse
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 kk csípős piros arany
- 2 kk édes pirosarany
- fél kk őrölt csemege pirospaprika
- 4 szem paradicsom
- só, bors
- 3 babérlevél
- 1 ek ecet
- 2 dl olivaolaj
Elkészítés:
A lencsét átválogatjuk és egy éjszakára vízbe áztatjuk. A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát is megpucoljuk, majd összetörjük. A pradicsomok bőrén ejtünk egy X alakú bevágást és lobogó vízbe téve fél percig főzzük, végül könnyedén lefejtjük a bőrüket. A megtisztított paradicsomokat egy kevés főzővízzel leturmixoljuk. A lencse áztató levét leöntjük, majd újra felöntjük vízzel és forrásig hevítjük és ismét leöntjük a levét. A hagymakockákat az olivaolaj felén megpirítjuk és mikor már üveges hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát is, amit kicsit megfuttatunk. Ekkor adjuk hozzá az előfőzött lencsét, pirosaranyat, maradék olivaolajat, pürésített paradicsomlét, sót, borsot, babérleveleket és felengedjük annyi vízzel, ami 2- 3 ujjnyira ellepi. Addig főzzük, míg a lencse teljesen meg nem puhul, ekkor még az ecettel ízesítjük. Akkor jó az állaga, ha már- már főzelékre emlékeztet. Tálalás előtt kihalásszuk a babérlevleket. Fogyasztáskor pedig olivaolajjal és ecettel, meg pirított kenyérrel kínálhatjuk.
Érdekes recept, viszont nagyon jól hangzik! :) Biztos finom is :)
VálaszTörlésNem hagyományos az ízvilága ez biztos, de nekünk nagyon bejött :D
Törlés