Korábban már találkozhattatok nálam a hurut készítésének rejtelmeivel, itt szóba került az is, hogy Apu kedvenc ételéhez van hozzá szükség, ami a hurutos laska leves. Nemrég főzött Apu egy nagy adaggal az általunk készített huruttal és nagyon fincsi volt, úgyhogy megmutatom nektek is:
Hozzávalók:
- 2,5 l húsleves alaplé + kb. 0,5 l víz
- 2 db sárgarépa (murok)
- 1 db fehérrépa
- 1 kúp hurut
- 1 - 1,5 dkg szárított vargánya (hirip)
- 2 - 3 db közepes burgonya (pityóka)
- 0,5 kg szélesmetélt (laska tészta)
- 3 dl tejföl
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A szárított vargányát 1- 2 dl vízbe áztatjuk egy éjszakára. A megpucolt és felaprított sárgarépát és fehérrépát 1 l vízben feltessszük főni. Ehhez adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott burgonyát, a beáztatott vargányát is az áztatólevével együtt, majd sózzuk és addig főzzük, míg puhára főnek a zöldségek. Kevés főzőlében feloldjuk a hurutot és a húsleves alaplével együtt hozzáadjuk zöldséges leveshez. A tejfölt néhány kanál meleg lével simára keverjük és így adjuk a leveshez, amivel összeforraljuk. Ekkor adjuk hozzá a szélesmetéltet és készre főzzük. Tálalásnál tejföllel kínálhatjuk és/vagy egy kis friss petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.
Érdekesség: idény nyáron voltunk Erdélyben és Gyergyószentmiklóson is jártunk, ahol a hurut beszerezhető. Naívan azt gondoltam, hogy hétközben is megoldható ez a dolog, de sajnos csak a szombati piacon kapható, így nem tudtunk venni belőle...
VálaszTörlésEmlékszem a bejegyzésre, hogyan készítettetek hurutot a papának. Nagyon meghatódtam.
VálaszTörlésAlíz ángádzsáburlevesét néztem ki magamnak az általa küldött hurutból, ez a gombás változat is nagyon tetszik!
VálaszTörlés