2014. december 27., szombat

Karácsonyi menünk

Utólagosan szeretnék beszámolni a mi ünnepi vacsoránkról, amit kettecskén költöttünk el itthon, így ebből adódóan próbáltam eltérni a családjainknál jól bevált nehéz fogásoktól, hogy legyen az étkezésekben némi kkönnyedség és változatosság. Mivel mindenki másnál volt kilátásban hal, így ez most nálunk elmaradt.

Borleves - eredeti innen.


Hozzávalók:
- 5 dl száraz fehérbor
- fél citrom leve
- 6 tojássárgája
- 1 ek liszt
- 14 dkg cukor
- 1 dl főzőtejszín
- 1 csillagánizs
- néhány darabka egész fahéj
- 6 szegfűszeg
- csipet só
- 1 kikapart vaníliarúd héj

Elkészítés:
A fűszereket teatojásba tesszük és a borral meg a citromlével néhány percig gyöngyözve főzzük. A tojássárgákat a cukorral, sóval és a liszttel fehéredésig habosítjuk. A bort lehúzzuk a tűzről, majd a fűszereket is eltávolítjuk belőle, így kanalanként folyamatos kevergetés mellett adagoljuk a tojásságárhoz óvatosan, mert nem szeretnénk rántottát készíteni belőle. Ha az összes bor hozzákerült, akkor öntjük hozzá a tejszínt és simára keverjük. Teljesen kihűtjük, végül hidegen vörösáfonyával, vagy pl. a megmradt tojásfehérjékből főzött habgaluskákkal tálaljuk.

Aszaltszilvával töltött göngyölt pulykarolád - az ihlet forrása itt.


Hozzávalók:
- 70 dkg pulykamell vékony szeletekre vágva
- 10 szelet bacon
- só, bors
- őrölt szerecsendió
- 20 dkg aszalt szilva
- 1 dl vörösbor
- 10 dkg füstölt sajt (nálunk gouda, amit Pé füstölt meg lelkesen)
- 2 tojásfehérje

Elkészítés:
Az aszaltszilvát egy éjszakára a vörösborba áztatjuk. A pulykaszeleteket sózzuk borsozzuk. Két rolád lesz ebből a mennyiségből, így két alufólia darabot készítünk elő, amelyekre egyesével 5-5 db bacont fektetünk egymás mellé. A baconökrere fektetjük a pulykaszeleteket törekedve a téglalap formára, átfedéssel és kicsit megklopfoljuk, hogy egyben is maradjanak sütés után is. A sajtot lereszeljük, sózzuk borsozzuk és a sterecsendióval ízlés szerint ízesítjük, majd a tojások fehérjével összekeverjük, végül két részre osztva felkenjük a husikra. A sajtos "husitéglalapok" egyik hosszabbik oldala mentén egy csíkban felhalmozzuk a szilvák felét.  Ekkor az alufólia segítséégevl óvatosan, szorosan feltekerjük az egészet. Az alufólia két végét megtekerjük és egy sütőpapírral bélalt tepsibe egymás mellé helezzük a két hengert. Így mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe 60 percre. Eddigre szépen megpárolódnak, én még az alufóliából való kitekerés után kicsit visszadugtam a sütőbe őket, hogy a bacon kapjon egy kis színt a húson. Remek a végeredmény, mások is fogok ilyen finomságot készíteni, nálunk krumplipüré került mellé az ünnepi asztalra.
 
Természetesen került még bejgli is a menü végére, de mivel még nem találtam rá a tökéletes receptre, így arról se kép se recept ;)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...