2014. július 18., péntek

65. VKF - Juhtúrós töltött lepény

Erre a tészta receptre Gerdinél bukkantam és annyira megtetszett, hogy el kellett készítenünk Pé- vel vasárnapi ebédre. Imádtuk, nagyon gyorsan elfogyott, de nem csak nekünk jött be, hanem mindenkinek, aki megkóstolta ;) Ez a recept remek lehet balatoni falatozáshoz, mert lángos helyett simán el tudnám képzelni a parton fogyasztva, ezért is neveznék vele a mostani VKF fordulóra, amit MuskátliBüfé írt ki.


Hozzávalók: (12 db- hoz)
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2 ek tejföl
- 10 dkg margarin (lágy)
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk só
- 1 ek cukor
- 1 tojás
- 1 cs élesztő

Töltelékhez:
- 13 dkg tehéntúró
- 13 dkg juhtúró
- 2 ek tejföl
- 2 kk friss kapor
- só, bors
- 2 cső kukorica levágott szemei
- 5 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint lilahagyma felkockázva

- olaj a sütéshez

Elkészítés:
A tésztához a tej felében egy ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót egy dagasztó edénybe halmozzuk, majd a habos élesztőt is hozzáadjuk és addig dolgozzuk a konyhai robotgépünk dagasztó karjával míg a tészta el nem válik az edény falától. Ha túl kemény egy kis tejföllel lágyíthatjuk, ha túl lágy egy kis liszttel sűríthetjük. Kézzel kicsit átgyúrjuk és az edényt meghintjük liszttel meg a tésztánk tetejét is, letakarjuk frissentartó fóliával, eztán meleg helyen hagyjuk kelni 30- 45 percig. Ha a duplájára dagadt, akkor kivesszük és egy lisztezett deszkán kézzel átgyúrjuk, végül 12 db-ra vágjuk. A darabokból golyókat formázunk és folyamatosan forgatva, lisztezve téglalapokat nyújtunk belőlük - nekem inkább köröcskéim lettek. A tetejükre a felületük egyik felére halmozzuk a bekevert tölteléket kb. 1,5- 2 ek-nyi mennyiségben és ráhajtjuk a tészta üresen hagyott felét, majd egy kis vízzel összeragasztjuk a tészta két szélét, alaposan összenyomkodva. Egy arra alkalmas edényben olajat hevítünk, kb két ujjnyit. Mikor már elég meleg megsütjük benne a lepénykéink mindkét oldalát, szép aranybarnára. Mi még forrón nekiestünk az eltüntetésüknek :D

8 megjegyzés:

  1. De örülök, hogy megsütötted:-) S milyen fincsi töltelék került bele!
    Igazán szépek lettek, akárcsak a Nagymamámé!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm a receptet, azóta már többször is készült belőle :D

      Törlés
  2. Nagyon jó kis recept! Biztos finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy játszottál - pompás finomságot kerekítettel - viszem is magammal!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...