2013. október 21., hétfő

Húsos Burek

Az ötletet még a görögországi nyaralásunkból merítettem ehhez a recepthez, ugyanis első este ezt kaptuk vacsorára előételként, csak túrós változatban. Én gondoltam egyet és kis utánaolvasás után elékszítettem ezt, az eredetileg török ételt egy húsos gombás változatban, íme:


Hozzávalók:
- 1 db 8 lapos rétestészta
- 50 dkg darált sertés hús
- 25 dkg csiperke gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- só, bors
- kakukkfű
- 1 ek olivaolaj
- 2 ek mustár

Kenéshez:
- 1 dl főzőtejszín
- 1 tojás
- só, bors

Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk és felkockázzuk, a gombát megpucoljuk és felszeleteljük. A vöröshagymát az olivaolajon üvegesre pirítjuk, majd ekkor adjuk hozzá az őrölt paprikát és a fokhagymát, amit kicsit megfuttatunk. Ráöntjük a darált húst és fehéredésig sütjük, ekkor jöhet rá a gomba, amivel együtt addig melegítjük az egészet, míg kicsit össze nem esik a gomba. Sóval, borssal, mustárral és kakukkfűvel ízesítjük. A tűzről levéve félretesszük kicsit hűlni, addig előkészítjük a réteslapokat. Egy nedves konyharuhára terítünk ki két egymásra helyezett lapot (vízzel meg is spriccelhetjük) és ezen egyenletesen elterítjük a húsos keverék egynegyedét, ezalatt a többi lapot nedves ruhába csavarva tároljuk. A hússal beterített lapot óvatosan rúd formába feltekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt torta vagy piteformába helyezzük úgy, hogy középről indulva egy csiga formát kezdünk el kialakítani, vigyázva, nehogy eltörjön. A többi réteslappal ugyanígy járunk és egymáshoz illesztve növeljük a csiga formát. Mikor mindengyikkel elkészültünk előmelegítjük a  sütőt 200 fokra és a tejszínnel elkevert tojással megkenjük a töltött réteslapok tetejét. Így dugjuk a sütőbe és addig hagyjuk bent, míg szép aranybarnára nem sült  a teteje. Nagyon laktató és különleges. Tálalásnál tortaszeletekhez hasonlóan vágjuk fel és így kínáljuk. Előtelként vagy főételként is megállja  helyét.

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...